Att koka soppa på en spik

February 1st, 2007

Jag förstår inte vad som kan få killar som utger sig för att vara tuffa och verbala att ta åt sig för att man kritiserar deras musik. Måste inte alla som ger sig in i musikbranschen, eller i vilken konstnärlig bransch som helst, kunna ta kritik? Det är ju hela grunden för skapande! Om man då inte klarar av detta, visar inte det på en öm punkt?

När man dessutom måste bemöta kritik med fysiska hot, i samma mening som man kallar sig låtskrivare och textförfattare, så har man väl gjort bort sig själv? Faller inte hela trovärdigheten? För att få respekt måste man visa respekt men även kunna hantera situationer som man kanske inte gillar, leva i ett samhälle med människor man inte tycker om. Att underbygga hot med “jag har minsann gjort det här” ger ju knappast tyngd åt argumenten. Bemöt kritiken istället för att skrika för döva öron. Om man nu har nåt att slå ner kritiken med. Att slåss ger knappast respekt inför yngre, och har man barn borde man ju veta det.

Alla har rätt till det fria ordet, men ingen har rätt att hota med knytnävar. Så alla ni tuffa, gör slag i saken och använd er frihet. Övertyga och vinn över oss. Bli förebilder och föredömen, sluta vara puckon.

 • Maria

  Att hip-hop-världen blev förbannade på Magnus är väl inte så konstigt, med tanke på att det finns ganska många som lyssnar på honom, en del t.o.m har honom som “idol”. Det han sa skulle kunna skada svensk hip-hop, kanske, iallafall de som är lite fundersamma på musiken. Så man kan ju förstå dem på ett sätt. (nu tror jag inte att det gjort nån skada direkt…det kommer alltid finnas folk som gillar den typen av musik)
  Men som du säger, att utge sig för att kunna skiva texter och alltså vara bra på att formulera sig, och sen komma med grejer som “din kuksugare” och “hora” det känns inte direkt trovärdigt!
  Hade ken istället skrivit ett välformulerat brev där han förklarade att han kände sig påhoppad och tog illa vid sig, samt var orolig för om magnus skadat svensk hip-hop på något sätt, då hade man fått respekt för killen… nu verkar han mest framstå som löjlig. Nu ska vi se… vad brukar man säga… “tomma tunnor skramlar mest”!

 • Betnér

  Kuksugare och hora är väl ord så goda som några andra när man blir förbannad… Jag tycker det är helt ok, man kan liksom inte kräva att människor ska ligga på en viss verbal nivå… Allt har ju med uppväxt och influenser att göra. Att däremot hota med våld när orden tryter… Det är ju inte särskilt konstruktivt.

 • Helena

  Betnér, med verbal menas ju att kunna diskutera snarare än att använda fina ord och böjelser…

 • Betnér

  Jo, absolut men det är ju inget som säger att man inte kan diskutera bara för att man råkar använda ordet kuksugare. Ibland passar det ju väldigt bra för det man vill förmedla.

 • Felix

  Det finns en sak som du inte ha förstått Betnér(fint namn) imon hiphop kulturen finns det något som kallas för beef, och nu har du det med Ken. Så fort nån kritisera eller ta upp nåns namn med ett negativt sammanhang, tas det som personligt angrep. Du gjorde narr av han inför hella sverige, gemon att kalla hans musik för skit och jag begriper hans ilska. Du lyssnar säkert inte hans musik, hur kan du då kalla det för skit, nåt man inte vet om helst ska man inte tala om så det bara min vän och Det är löjlig av han att kalla dig för Kuk…han kunde ha hanterat det hela på ett smidigt sätt. Det roliga är att folk går och hota han på hans sida, sjukt

 • Helena

  Felix, intressant inlägg. Men bara för att det kallas beef inom hiphop och att det därmed tas som personligt, kan ju det inte vara ok. Jag menar att i alla större sammmanhang så är ju dettta inte en form av personlig kritik och det måste man kunna skilja på. Det är ju en konsensus som råder i hela samhället. Sen om det finns ett annat sätta att ta detta på, för de invigda inom hip hop svängen, så behöver det ju inte betyda att det FAKTISKT var personligt.

  Jag tycker som du att man ska lyssna på musiken innan man kritiserar den, precis som man ska lyssna på Betnér innan man kritiserar honom för det han står för osv. Jag vet inte om Magnus har gjort det, det får stå för honom, men jag tror inte att det var helt ogrundat från hans sida. Sen är ju tycke och smak subjektivt och godtyckligt. Det måste man ju kommma ihåg.

 • Magnus Betnér

  Ja, alltså för att förtydliga… JAG har inte sagt något om att han inte får vare sig beefa eller hota, jag bara ifrågasätter om han uppnår något konstruktivt med det. Han får väl göra vad fan han vill. Jag har lyssnat på Ken, men inte med någon större intensitet efter hans första 2 skivor som jag då tyckte sög hästballe. Jag har väl all rätt i världen att tycka att hans musik är kass oavsett om jag grundar det på att ha hört en låt eller 100? Hans uppgift är väl att övertyga mig om att jag har fel. Det kommer han knappast göra med hot. Det är allt jag har sagt.

 • Felix

  Helena, jag förstår vad du menar men ändå inte, Betnér pekade på nåt som är dåligt enligt han själv och Ken kände sig utpekade, det är inget mer än så. Och i Kens värld måste man ge igen, spelar igen roll, vem som sa det, till vem, när och vad, bara det är nåt negativt så måste man ge igen, syftet med vad som är sagt saknar betydelse.I den har branschen är det bara så, kolla bara på vad som händer i det land som denne musik starkast, mord, misshandel och allt annat skit de kommer med. De blir dödsfiender bara för att nån har råkat nämna nåns namn vid ett opassande sammmanhang, fast syftet inte var att kränka. weird. Vej ej hur jag ska förklara. Ken kan nog mer om sånt än jag.

 • Anonymous
 • Maria

  Har jag fel eller skrev inte Ken en text om kungafamiljen för ett par år sen som det blev rabalder om?
  Som ansågs väldigt kränkande?
  Då borde han väl tåla lite skit från en “komiker” dessutom…. (även om min åsikt inte är att du är speciellt rolig, magnus, mest säger bra saker)

 • Adam

  Magnus sugerkuk

 • Faisal

  En länk till Maganus
  Såg att du behövde hjälp med att hitta det Ken har haft för sig sen hans två första. http://www.barabazz.com hans skivor mycket billiga att köpa, eller kolla hans film och lite annat på http://video.google.com/videosearch?q=ken+ring&num=10&so=0&hl=en&start=0

  ps, Jag garvar alltid åt dig.
  Om du undrar hur jag hittade hit så finns en länk i kens forum.

 • Helena

  Felix, jag håller fortfarande inte helt med men förstår vad du menar. Tack för att du tog dig tid att förklara. Det är ju detta hela saken handlar om; kommunikation och förståelse.

  Jag tycker även att ni ska lyssna på Magnus någon gång. Hör av er, du elelr Ken, om ni vill ha en skiva.

 • Karin

  Rätta mig om jag har fel, men det är väl knappast konstruktiv kritik att avfärda något genom att kalla det skit? Hur bemöter man sådan kritik? Du skriver att de som bemöter kritiken behöver argument med tyngd i, vilket är precis det som fattades i Betnérs uttalande.

 • Magnus Betnér

  Jag berättade väl klart och tydligt att jag tycker genren har sålt ut sig genom att kränga tvättmaskiner till Svenne Banan och att Petter har blivit en blek kopia av 50 cent? Dessutom lyfte jag fram åtminstone 3 företrädare för genren som bra. Jag har knappast sagt att det är skit. Även om 95% av svensk hiphop, och troligen av svensk musik över huvud taget, är just… Skit.

 • Karin

  “Nu ska inte jag gnälla på Ken, jag tror att han, Seven, Blues, Ayo och alla dom andra verkligen la grunden för svensk hiphop genom att verkligen visa att man kan ge ut vilken skit som helst på skiva.”

  Du har knappast sagt att det är skit? Är inte detta ditt uttalande?

 • Betnér

  Jag har inte sagt att hela genren är skit. De uppräknade ja, det är min subjektiva åsikt att hiphopen som kom i den vevan från de namnen är skit och lade grunden för en genre som blivit mestadels skit. Men ALLT är inte skit, det har jag också sagt…

Helena

Skriver och fotar. På min och andras begäran. Håller föreläsningar och producerar för television.

Kontakt

helena@helenasandklef.se +46 (0) 702 641 691

Bilder från Flickr

FlygplatsdödenHöststudierHerdeSkansen

Fler bilder

Mina favoritinlägg

Bloggar som intresserar mig

Fotografer

Sidor som intresserar mig

Bloggarkiv